Hugo Boss ekibini genişletiyor

Moda ve konfeksiyonda dünyanın en tanınan markalarından biri olan ve pek çok ülkede faaliyet gösteren Hugo Boss, Türkiye’deki İzmir fabrikasında 3 bin 200 çalışanıyla hizmet veriyor. Hugo Boss İzmir İnsan Sistemleri Müdürü Mustafa İskifoğlu işe alım sürecini ve istihdam planını anlattı.

Yakın dönemde istihdam yapmayı planlıyor musunuz?

Üretim kapasitemizin artmasına paralel olarak 2010 yılı sonuna kadar çalışan sayımızı 3 bin 200’den 4 bine çıkarmayı planlıyoruz. Bu planda tüm birimlere eleman alımlarımız olacak. En fazla istihdam artışı ise üretimde; dikim, ütü ve kalite operatörlerine yönelik olacak.

 Yeni mezunlara ne oranda yer veriyorsunuz?

Her yıl en az iki kez düzenlenen Management Trainee Yetiştirme Programı ile Tekstil Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Giyim Öğretmenliği bölümlerinden yeni mezun adayları değerlendiriyoruz. Management Trainee Yetiştirme Programı çerçevesinde çalışanlarımızı 6 ay boyunca bireysel ve teknik gelişimlerine yönelik yoğun bir eğitim dönemi bekliyor. Hugo Boss konfeksiyon üretim teknikleri hakkında sınıf eğitimlerinin yanında uygulamalı ve direkt sonuçların sahada değerlendirildiği teknik ve yönetsel ödevler verilmektedir. Bu eğitimlerin paralelinde, Hugo Boss yönetim sistemleri eğitimleri, kişisel gelişimlerine yönelik “bireysel liderlik”,  eğitimleri ile MT dönemlerini tam donanımlı bir şekilde tamamlamalarını sağlayarak onları çalışma hayatlarındaki ilk görevlerine hazırlıyoruz.

ÖZGEÇMİŞ İŞE DAVETTİR

Genç arkadaşların en büyük sıkıntısı deneyim. Önerileriniz ne olur?

Öncelikle iletilen özgeçmişin özenli hazırlanıp hazırlanmadığı, dikkat ettiğimiz kriterlerin başında geliyor. Şu hiçbir zaman unutulmamalı; özgeçmişler işe alınmayı değil, iş görüşmesine davet edilip edilmeyeceğini belirler. Bu nedenle hazırlanacak olan öz geçmişin titizlikle hazırlanması, gereksiz ve uzun cümleler yerine kısa cümleler kullanılmalı, yazım diline önem verilmeli. Ayrıca adayların üniversite eğitimleri süresince kendi gelişimleri için birinci sınıftan itibaren yapmış oldukları stajlar, uygulamalı projeler; katılmış oldukları seminerler, eğitimler ve sosyal aktiviteler değerlendirmelerimizde büyük rol oynuyor. Tüm bunların ışığında hedeflerini tam olarak belirlemiş ve bu yolda aksiyon alabilmiş adaylar bir adım öne çıkıyor. 

Mülakat sorularında klasik sorularla mı adayı tanımaya çalışırsınız yoksa alışılmadık sorular da (“Bu odaya kaç futbol topu sığar” gibi) yöneltir misiniz?

İşe alımda baktığımız en önemli kriter, adayın Hugo Boss kurum kültürüne uyum sağlayıp sağlamayacağı. Başarma azmi yüksek, rekabetçi, yaratıcı ve yenilikçi bakış açısına sahip adaylar, seçme kriterlerimizde öncelik gösterdiğimiz önemli unsurlardır.
İnsanın yaşantısında çok önemli basamaklardan biri olan iş görüşmelerinin aday açısından ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Hepimiz daha önceleri bu yollardan geçtik. Bizim için en önemli kriter, karşılıklı samimi bir ortamı yakalayabilmek. Hiçbir zaman klişe ve bilindik soruları içeren mülakat tekniklerini kullanmayı tercih etmiyoruz. Mülakatlarımızda, adayların yaşam öykülerini ve hedeflerini dinliyoruz, ayrıca sosyal yönlerini anlamaya yardımcı sorularla mülakatı ilerletiriz. Biz adayı tanımaya çalışırken adayın da bizi ve şirketimizi tanıması Hugo Boss için çok önemlidir.

 MAVİ YAKALI YETİŞTİRİYORUZ

İstihdam açısından en fazla sıkıntı nerede?

Çalışanlarımızın yaklaşık 2700’ü üretimde makine, kalite, ütü, kesim operasyonlarında görev yapıyor. Bu noktada şirket olarak en çok, deneyimli makine ve ütü operasyonlarında çalışacak operatörlere ihtiyacımız oluyor.

 Sektörde donanımlı çalışan bulmada kısıtlı kaynaklar olması nedeniyle Hugo Boss olarak kendi içimizde çeşitli yetiştirme programları açarak, tıpkı MT programı gibi mavi yakalı çalışanlarımız için de açtığımız çeşitli eğitim programları ve kurslarla kendi çalışanımızı kendimiz yetiştiriyoruz.

Mavi yakada yükselme imkanı nasıl?

Öncelikle “Ekip Lideri” yetiştirme programından bahsedebilirim. Üretimde mavi yakalı olarak çalışan personelimizden kendi bulundukları bandı ve/veya başka bantları yönetmeye gönüllü olan adaylar arasından her yıl bir veya iki eğitim programı açmaktayız. Ekip Liderliği programı duyurusunun ardından, başvuran adaylarla mülakat yapılmaktadır. Seçilen adaylar bulundukları bantlardan alınarak bir yıl sürecek bir dizi programla liderlik eğitimlerine alınmaktadırlar. Bir yılın ardından öncelikle kendi bantlarına veya şirketin içinde ihtiyaç duyulan diğer bantlara Ekip Lideri olarak atamaları yapılıyor.

Hugo Boss’ta mavi yakalı çalışanlarımız için de beyaz yakalılarda olduğu gibi kariyer sistemiz mevcuttur. İşe yeni başlayan tüm mavi yakalılar, teknik becerilerine, kıdemlerine, eğitim seviyelerine ve bireysel niteliklerine göre Standart, Esnek, Libero ve Usta kademesine kadar yükselebiliyor. Performans ve potansiyeli yüksek olan her mavi yakalı çalışanımız Hugo Boss kariyer sistemi içerisinde daha önce bahsettiğim kariyer sistemimizle Ekip Lideri, orta kademe yöneticilik pozisyonu olan Grup Lideri olabilme şansına sahip. Tabii ki tüm ekip liderlerimiz de potansiyel olarak Genel Müdürlüğe kadar uzanan bir kariyer imkanının başlangıç noktasına gelmiş oluyorlar.

Beyaz yaka tarafında ise birbiri ile entegre detaylı kariyer sistemimiz var. Kısaca bahsedersem; kadro hiyerarşisinde, işe yeni giren bir kişi pozisyonuna atanmasıyla birlikte “uzman yardımcısı” olarak Hugo Boss kariyerine başlamış oluyor. Çalışanlarımız bilgi ve deneyimlerini arttırdıkça sırasıyla aynı pozisyon içerisinde “uzman” ve “kıdemli uzman” seviyelerine ilerleyebiliyor. Kıdemli uzman olan çalışanlarımız aynı zamanda potansiyel olarak kendi birim yöneticisinin yedeği de olmuş oluyor. Ayrıca şirket içi terfilerde de seçim yaparken öncelikle kıdemli uzmanlarımızı değerlendiriyoruz. Her yıl yaptığımız gözden geçirme ortamlarında ve radar matrisinde tüm çalışanlarımızı gelişim yönlerini tayin edip bu doğrultuda gerekli eğitim ve destek sistemlerimizi devreye sokuyoruz.

İŞKUR İŞBİRLİĞİ

2006 yılından bu yana Halk Eğitim ve İŞKUR’la ortaklaşa yaptığımız yetiştirme programlarıyla eğitim düzeyi yüksek, öğrenmeye hevesli ve istekli deneyimsiz gençlerimizin hem meslek edinmelerine yardımcı oluyor, hem de kendi kültürümüze ve iş yapış biçimimize uygun elemanlar yetiştirmiş oluyoruz. Kurs boyunca kursiyerlerin servis, yemek, sigorta vb. tüm giderleri işbirliği yaptığımız kurumlarla birlikte Hugo Boss tarafından karşılanmakta. Bu program ile 3’er aylık dönemler halinde, o yıl planlanan eleman ihtiyacımız çerçevesinde, zaman zaman aynı anda birden fazla program yürütmek koşuluyla devam ediyor. Bugüne kadar programa aldığımız 550 kişinin %85’i şirketimizde istihdam edildi.

2010 yılını değerlendirdiğimizde kapasite artışımız nedeniyle sene başından bu yana istihdam ettiğimiz 300 kişinin 150 kişisini yetiştirme programına katılan kursiyerlerimizle tamamladık. Devam eden ve yıl sonuna kadar açacağımız kurslarda ise yaklaşık 500 kişiyi yetiştirmeyi ve istihdam etmeyi planlıyoruz.

 Referans kontrolüne inanıyor musunuz?

Zaman zaman adaylarla ilgili referans kontrolü yapmakla birlikte; her şirketin kültürü ve çalışma ortamı farklılıklar gösterdiğinden adayın bizim şirketimize ne kadar uyum sağlayacağı konusunun bizim için çok daha önemli bir kriter olduğunu düşünüyoruz.

 İşe alım sürecinde hangi zorlukları yaşıyorsunuz?

Yeni mezun adayların kişisel ve mesleki gelişimleri için yeterince çaba sarf etmemeleri ve mezuniyet sonrasında bile henüz kariyer hedefleri konusunda karar verememiş olmaları zaman zaman sıkıntı yaratabiliyor. Bu nedenle üniversitelerle işbirliği içine girerek bu açığı kapatmaya çalışıyoruz.
Bununla birlikte operatör istihdamında da konfeksiyon deneyimli, kurum kültürümüze uygun ve özellikle kalite bilinci yüksek adaylar bulmak giderek zorlaşıyor. Bu nedenle yukarıda da bahsettiğimiz yetiştirme programları gün geçtikçe daha da önemli hale gelmektedir.

EĞİTİMLER AKADEMİ'DEN

Hugo Boss da birçok şirket gibi kendi akademisini kuranlardan. Kaç kişilik eğitmen kadronuz var ve ne eğitimleri veriyorsunuz?

Çalışanlarımıza hem teknik, hem yönetsel hem de kişisel gelişim anlamda çok fazla eğitimler veriyoruz. Ve bu eğitimlerin büyük bir kısmını “iç eğitmen” dediğimiz konusunda uzman çalışanlar tarafından karşılıyoruz. Şirketimizde iç eğitmen kadrosuyla yaklaşık 50 çalışanımız bulunmakta. Fakat iç eğitmen konusunda ihtiyacımızı karşılayabilmek adına geçen sene “HBTR Akademi” eğitim programını başlattık. Bu programın amacı, uzman ve operatör çalışanlarımızdan iç eğitmenler yetiştirmekti. Yaklaşık 8 ay süren programda konusunda uzman kişilerden sunum teknikleri, beden dili, grup dinamikleri, iletişim, bilgisayar eğitimleri, eğitim teknikleri gibi sınıf eğitimleri alındı. Kişilerin verecekleri eğitim başlıkları belirlenip o konularda uzmanlaşmaları sağlanarak ve eğitimler üzerinde provalar yapılarak kişilerin tek başlarına eğitim verebilir hale gelmeleri sağlandı. Sınıf eğitimleri dışında çeşitli film seansları düzenlenerek kişilerin görsel anlamda da eğitimlerini zenginleştirmelere yönelik eğitimler verildi. Bu eğitim programından mezun olan 17 çalışanımız şu an şirket içindeki teknik, işbaşı ve sistemlerimize yönelik eğitim ve bilgilendirme paylaşımlarında rol almakta. Tamamen gönüllüğe bağlı olan iç eğitmenlik programı, çalışanımız için motivasyon kaynağı, iş zenginleştirme olanağının yanında bireysel gelişimlerini sağlayarak kariyer imkanı sunmaktayız.

Boss Puan, Davetlimsiniz, Mükemmel Devamlılık, Evinize Konuk Olduk, Emekliler Kulübü, Çalışanların Çocuklarına Yaz Okulu gibi yaratıcı aktiviteleriniz var. Çalışanlarınızdan ne gibi geri dönüşler aldınız?

Bunlar bizim motivasyona ilişkin yaptığımız faaliyetlerden sadece birkaçı. İş ortamımızı, çalışanlarımızın bulunmaktan mutlu olacakları ve parçası olmaktan gurur duyacakları sosyal bir yaşam alanı haline dönüştürmeye çalışıyoruz.  Bizim için sürekli iyileştirme ve kendini geliştirme yaklaşımı çok kritik, çalışanlarımızın işlerini her geçen gün nasıl daha iyi, kaliteli yapabileceğine ilişkin harcadıkları zihinsel çabayı ödüllendiriyoruz. Bizim için çalışanlarımız çok değerli ve her zaman odağımızda “Önce İnsan” felsefesi yatmaktadır. Yaptığımız tüm aktivitelerde sürekli bu yaklaşımı göz önünde tutuyoruz. Sadece çalışanımızı  tanımakla yetinmeyip onların ailelerini de yaşantımızın içine katmak, “Hugo Boss büyük bir ailedir” yaklaşımımızın en önemli göstergesi.

Her aktivite farklı şeylere hizmet ediyor. Biz “Boss Puan” ile çalışanlarımızın yaratıcı fikir ve önerilerini ödüllendirirken, Mükemmel Devamlılık ile işe devamsızlık durumlarını ödüllendiriyoruz. Evinize Konuk Olduk, Yaz okulu gibi uygulamalar bahsettiğimiz üzere hem çalışanımıza hem de ailesine hizmet eden aktivitelerimiz. Bizim çalışanımızın her biri çok değerli ve bizden emekli olmuş çalışanlarımıza da yalnız bırakmayarak şirket pikniği, yılbaşı partileri, olimpiyatlar gibi aktivitelerimizde bir araya geliyoruz, şirketimizin sosyal tesislerinde istedikleri zaman gelip eski çalışma arkadaşlarıyla görüşebiliyorlar. Bu amaçla Emekliler Kulübünü kurduk. Tüm bu aktivitelerimizden çalışanlarımız büyük keyif alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...